Vă informăm – pe această cale despre lansarea unui nou Apel de soluții deschis și către companiile și instituțiile medicale din România – ”COVID-X” – un program finanțat de Comisia Europeană, dedicat în mod exclusiv accelerării elaborării unui plan de reacție în scopul combaterii efectelor COVID-19 – prin tehnologii bazate pe date.

Programul furnizează către companii din UE printr-o finanțare de 100.000 euro oferită ca fonduri de investiții în vederea validării soluțiilor lor tehnologice într-una dintre clinicile partenere din Italia, Spania sau Suedia. În situația în care acele companii se constituie într-un consorțiu care să includă și un furnizor de servicii de ocrotire a sănătății, care să poată confirma soluția propusă, sprijinul financiar va putea fi sporit până la 150.000 Euro.

Accentul principal va fi pus pe reacția la provocările de ordin clinic referitoare la diagnoză, prognoză sau reacțiile pacienților în raport cu virusul COVID-19, sau oricare alte noi provocări.

Cel de-al doilea Apel, care se desfășoară în prezent, urmează să selecteze cele mai bune 15 soluții, iar termenul pentru candidaturi este fixat în data de 22 iulie 2021, orele 17.00 (CEST) Acesta este termenul pentru primul stadiu al prezentării propunerilor, care este destinat să confirme că instituțiile candidate întrunesc criteriile de selecție prevăzute, precum și un plan robust de implementare. În plus, toate candidaturile selectate sunt invitate să supună integral propunerea în cursul celui de-al doilea stadiu de candidatură, cuprins între începutul lunii august și finele lunii septembrie.

Acele soluții selectate se vor alătura programului de accelerare pe durata a 10 luni în scopul stimulării unei abordări rapide a pieței. Planul de acțiune va include suport tehnic, validare etică și business coaching. În plus, participanții vor dezvolta platforma de testări COVID-X Sandbox/ Aceasta este destinată să valorifice sursele de date COVID-19, incorporarea informațiilor generale în seturi de date, precum și integrarea, vizualizarea și analiza exploratorie a acestora pentru o mai facilă înțelegere.

Inițiatorii își exprimă rugămintea diseminării informației asupra acestui apel în cadrul întregii rețele și furnizării de informații suplimentare pentru toți cei interesați. Mai multe informații sunt disponibile la adresa: www.covid-x.eu