București, 23 august 2022 După șase luni de la escaladarea conflictului din Ucraina, nevoile umanitare în interiorul și în afara țării continuă să crească. În condițiile în care întregul sistem umanitar este solicitat, conflictul ar putea avea un impact de lungă durată asupra capacității organizațiilor și a donatorilor de a răspunde crizei din Ucraina și la situațiile de urgență din alte părți.

Federația Internațională a Societăților de Cruce Roșie și Semilună Roșie (IFRC), Crucea Roșie Ucraineană și alte 46 de Societăți Naționale de Cruce Roșie și Semilună Roșie printre care și Crucea Roșie Română, continuă să intensifice unul dintre cele mai mari răspunsuri din istorie pentru a veni în întâmpinarea nevoilor umanitare din Ucraina.

Președintele IFRC, Francesco Rocca, a declarat: “Omenirea a ajuns într-un punct critic. Plătim un preț din ce în ce mai mare, cel al suferinței, care este de neimaginat pentru milioane de oameni. Efectele secundare cresc proporțional cu prelungirea conflictului, iar acest lucru se reflecta în prețuri mai mari la alimente și carburanți, agravând criza alimentara. IFRC continuă să se adapteze la nevoile umanitare, dar nu o putem face singuri.”

În Ucraina și în țările vecine, inflația și lipsa produselor esențiale, cum ar fi combustibilul și alimentele, afectează capacitatea oamenilor de a-și permite proviziile de bază. Sosirea iminentă a vremii reci în săptămânile următoare va aduce nevoi umanitare suplimentare. Deși am asistat până acum la gesturi incredibile de generozitate, aceste tensiuni economice pot afecta capacitatea comunităților gazdă de a ajuta persoanele care au fugit din calea conflictului. În plus, aceștia trebuie să aleagă între a o lua de la capăt într-o țară străină și a se întoarce în incertitudine și potențial pericol.

În timp ce milioane de oameni au fost strămutați, peste 100.000 de voluntari și angajați locali ai Crucii Roșii s-au mobilizat rapid în Ucraina, în țările limitrofe – România, Moldova, Polonia, Slovacia, Ungaria și Belarus – și în alte 17 țări din regiune.

Directorul general al Crucii Roșii Ucrainene, Maksym Dotsenko, a declarat: „Oamenii au fost nevoiți să lase totul în urmă și să scape cu viață, mulți trăiesc și își fac planuri de la o zi la alta. Cu iarna apropiindu-se, știm că acest lucru va deveni din ce în ce mai dificil pentru oamenii care au nevoie strictul necesar pentru a supraviețui – un loc cald în care să trăiască, hrană, bunuri și servicii.”

„Personalul și voluntarii noștri continuă să lucreze non-stop pentru a-i sprijini pe oameni, chiar și atunci când mulți își fac griji pentru propriile familii și pentru siguranța lor. Cu toate acestea, ei continuă să îmbrace haina Crucii Roșii pentru a livra ajutoare esențiale celor care au nevoie de ele. Ne concentrăm să ne adaptăm, să fim flexibili și receptivi la orice se va întâmpla în continuare.”

Viitorul crizei umanitare din Ucraina rămâne necunoscut. Chiar dacă conflictul s-ar încheia mâine, va dura ani de zile pentru a repara pagubele provocate orașelor și locuințelor, dar și impactul asupra familiilor. Această perspectivă necesită ca organizațiile umanitare, guvernele și donatorii să se implice pe termen lung. Va trebui să se găsească noi surse de finanțare și resurse în afara bugetelor umanitare.

Ghidată de imparțialitate, IFRC, împreună cu alți membri ai Societăților Naționale de Cruce Roșie și Semilună Roșie, va continua să se implice, oferind ajutor umanitar esențial; asistență în numerar și cupoane valorice, asistență medical și sprijin pentru sănătate mintală, prim ajutor, alimente, produse de igienă, aparatură medicală, precum și apă și canalizare.

 

La nivel national, în cele șase luni, Crucea Roșie Română s-a implicat permanent pentru ajutorarea poporului ucrainean, urmărind două obiective: ajutorarea cetățenilor ucraineni ajunși pe teritoriul României și sprjinirea celor rămași în Ucraina.

Intervenția Crucii Roșii Române pentru ajutorarea poporului ucrainean:

  • Informarea și asistență umanitară oferită în punctele de frontieră, aeroporturi și gări pentru civilii ucraineni care au intrat în România: 250 000 beneficiari;
  • Restabilirea legăturilor de familie: 20 000 beneficiari;
  • Sprijin oferit de Crucea Roșie centrelor de cazare cu hrană, apă, produse de igienă, materiale sanitare: 7 000 beneficiari.
  • Asistarea directă a cetățenilor ucraineni prin servicii oferite de filialele de Cruce Roșie: produse de igienă și îmbrăcăminte, asigurarea de mese calde, activități de socializare și educative pentru copii, asistență medicală și asistență psiho-socială:  84 165 beneficiari;
  • Asistență oferită cetățenilor ucraineni prin call center la numărul 0374.415.000 în limba română, engleză, rusă și ucraineană: 6 500 de apeluri;
  • Asistență financiară directă cu fonduri alocate de Federația Internațională de Cruce Roșie și Semilună Roșie: 10.07 milioane euro distribuite către 48 539 cetățeni ucraineni aflați pe teritoriul României (21 120 familii).
  • Sprijin pentru cei rămași în Ucraina, prin transporturi umanitare periodice efectuate de Crucea Roșie Română: 90 de transporturi cu 2 250 de tone de produse și materiale sanitare distribuite la Cernăuți, Uzgorod și Odessa.

 

Pentru mai multe informații și pentru a aranja un interviu, vă rugăm să contactați:

În București: Irina Ruano, +41 79 357 1609 | irina.ruano@ifrc.org
Nadia Lazar, +40 748 238 024 | comunicare@crucearosie.ro

În Budapesta: Guy Lepage, +1 (365) 885-3155 (WhatsApp) | M +36 204597933| RRCommsOf.Budapest@ifrc.org

În Geneva: Jenelle Eli, +1 202-603-6803 | jenelle.eli@ifrc.org

Despre IFRC: IFRC este cea mai mare rețea umanitară din lume, formată din 192 de Societăți Naționale de Cruce Roșie și Semilună Roșie care lucrează pentru a salva vieți și a promova demnitatea în întreaga lume.

Despre Crucea Roșie Română:  Societatea Națională de Cruce Roșie din România este o organizație umanitară, membră a Mișcării Internaționale de Cruce Roșie și Semilună Roșie, auxiliară a autorității publice și abilitată prin lege să vină în sprijinul persoanelor vulnerabile. Întreaga sa activitate se desfășoară în scopul alinării suferințelor persoanelor aflate în situații de risc fără nicio deosebire în ceea ce privește naționalitatea, rasa, religia, vârsta, sexul, apartenența militară, socială sau politică. Crucea Roșie Română este prezentă la nivel național cu 47 de filiale teritoriale și peste 5000 de voluntari care se implică activ în acțiunile sale. Mai multe informații despre Crucea Roșie Română sunt disponibile pe www.crucearosie.ro.