București, 10 septembrie 2021: Crucea Roșie Română marchează sâmbătă, 11 septembrie, Ziua Mondială de Prim Ajutor.

Sub sloganul “Fii un erou de prim ajutor la școală și în comunitatea ta”, Ziua Mondială de Prim Ajutor din acest an plasează copiii în centrul atenției. Educarea copiilor în domeniul primului ajutor este esențială pentru pregătirea unei generații viitoare mai informată şi mai activă atât pentru propria protecție cât şi pentru protecția oamenilor din jurul lor. Scopul acestui demers este ca toți copiii să poată evita pericolele în viața de zi cu zi și să știe cum să acționeze într-o urgență.

Cunostințele de acordare a primului ajutor ar trebui să fie accesibile tuturor, ca un act umanitar abslout necesar, care abilitează oamenii să salveze vieți și ajută la recuperarea după o boală bruscă sau un accident. A avea abilități de prim ajutor sporește capacitatea unei persoane de a lua măsuri rapide pentru a reduce sau stabiliza leziunile grave și pentru a îmbunătăți șansele de supraviețuire ale unei victime. Ziua Mondială a Primului Ajutor este o oportunitate de promovare și constiențizare a importanței pe care pregătirea în acordarea primului ajutor o are pentru publicul larg. Ziua Mondială de Prim Ajutor recunoaște, de asemenea, rolul important pe care îl au la nivel mondial Societățile Naționale de Cruce Roșie și Semilună Roșie în furnizarea de formare în domeniul acordării primului ajutor de calitate, ca o modalitate de consolidare a capacității oamenilor de a răspunde în situații de accident sau boală.

„Primului ajutor la școală este esențial iar copiii pot fi în acest caz furnizori foarte importanți. De asemenea, ei sunt cei care beneficiază cel mai des de prim ajutor în caz de urgență. Însușirea abilităților de salvare de către copii poate ajuta la construirea unei generații viitoare mai pregătite în caz de urgență”, a declarat Ioan Silviu Lefter, director general al Crucii Roșii Române.

Oricine poate învăța să acorde primul ajutor și poate salva vieți. Abilitățile de acordare a primului ajutor permit copiilor să devină mai receptivi și să aibă o reacție mai bună în situații de urgență, îi învață cum să-și păstreze calmul în caz de urgență precum și bunătatea și dorința de a-i ajuta pe ceilalți. În plus, copiii asimilează informații în primii ani de viață mai repede decât în orice altă perioadă a vieții. Dobândirea de cunoștințe în acordarea primului ajutor de către copii la o vârstă timpurie, va contribui la construirea bazei de cunoștințe pentru deprinderi de prim ajutor pe care și le pot aminti pe tot parcursul vieții.

Crucea Roșie Română educă și furnizează cursuri de prim ajutor de 145 de ani fără întrerupere. Cursurile de prim ajutor desfășurate de Crucea Roșie Română au acoperire națională și certificare europeană. În anul, 2020, un an în care cursurile s-au desfășurat în cea mai mare parte în regim online pe fondul pandemiei COVID-19, organizația a instruit peste 10 000 de persoane în acordarea primului ajutor.

Pentru elevii din clasele V- XII, Crucea Roșie Română organizează cu o traditie de peste 50 de ani, la nivel național, concursul de educație pentru sănătate și prim ajutor Sanitarii Pricepuți. Acest concurs unic în România are printre obiective, însusirea de către elevi a cunostintelor de baza despre prevenirea accidentelor și a deprinderilor practice pentru acordarea corecta a primului ajutor – „efectuarea unor actiuni salvatoare de viata unor persoane care au suferit o accidentare sau imbolnavire acuta, de catre persoane fara pregatire medicala, fara utilizarea unor echipamente specifice acestui scop” (Legea nr.95/2006 privind reforma în domeniul sănătății).

Pentru a marca Ziua Mondială de Prim Ajutor, Crucea Roșie Română va organiza simulări și demonstrații de prim ajutor pentru copii, precum și demonstrații de prim ajutor realizate chiar de copii, în special elevi care au participat la concursul de educație pentru sănătate și prim ajutor ”Sanitarii Pricepuți”.

Primul ajutor reduce vulnerabilitățile și ajută la construirea unor comunități mai puternice.
În fiecare an, în toată lumea, aproape 1 milion de copii mor din cauza accidentelor. Alte zeci de milioane necesită îngrijiri spitalicești pentru accidente non-mortale. Mulţi rămân cu dizabilități permanente sau leziuni ale creierului. Luarea unor măsuri adecvate imediate și aplicarea tehnicilor corespunzătoare de prim ajutor, pot reduce considerabil numărul de decese.

***
Fapte și cifre – Conform Federației Internaționale de Cruce Roșie și Semilună Roșie (FISCR)

• Leziunile reprezintă o mare parte din cauzele deceselor copiilor, în special pentru copiii mai mari. Leziunile sunt responsabile pentru 950.000 de decese în fiecare an. Aproximativ 90%, sau 830.000, dintre aceste decese sunt cauzate de răni neintenționate (accidente rutiere, înec și arsuri grave).

• Substanțele găsite în case și în jurul caselor sunt cel mai frecvent implicate în otrăvirea copiilor. Peste 45.000 de copii și adolescenți mor în fiecare an în urma otrăvirii – adică aproximativ 123 de copii pe zi.

• Accidentele rutiere sunt principala cauză de deces în rândul copiilor cu vârste cuprinse între 10 și 19 ani. Peste 260.000 de copii și adolescenți mor în fiecare an din cauza unui accident rutier, adică aproximativ 718 copii pe zi.

• Luând în considerare siguranţa şi protecţia copiilor, FISCR subliniază importanţa educării copiilor în acordarea primului ajutor astfel încât să fie bine pregătiţi să reacţioneze, în situaţii de urgenţă, în mod eficient salvându-şi fie propria viaţă fie pe a celor din jur.

• Copiii sunt mult mai vulnerabili la riscuri decât adulţii deoarece ei au un control redus asupra mediului înconjurător şi au diferite tipare de expunere la risc. De aceea, este extrem de important să subliniem rolul adulţilor care contribuie la salvarea vieţii copiilor precum şi angajarea în instruirea copiilor astfel încât aceștia să fie mai pregătiți să acționeze în situaţii de urgenţă.

Persoana de contact: Nadia Lazăr, Expert comunicare tel: 0748 238 024