Voluntari

Filiala de Cruce Roşie Sector 5 Bucureşti este persoană juridică de drept public, funcționează corespunzator Legii nr. 139 / 1995.

Servicii

  • asistență umanitară de urgență;
  • intervenții în situații de urgență; 
  • activități socio-medicale, educație pentru sănătate; 
  • acordarea primului ajutor medical de bază, formare în acordarea primului ajutor; 
  • activități socio-educative în domeniul dreptului internațional umanitar; 
  • Serviciul socio- medical Ambulanța Crucii Roșii (AMBU – CR).

Denisa Necula

Numele meu este Denisa Necula și am 17 ani. Sunt elevă în clasa a XI-a și încerc să îmi dedic cât mai mult timp voluntariatului, deoarece a devenit pasiunea mea. Prin intermediul unei colege de clasă am luat cunoștință cu activitățile Crucii Roșii, de care am fost foarte impresionată. 

Am început să activez în mai 2019, în cadrul filialei de Cruce Roșie sector 5, iar după câteva luni mi-am dat seama și în ce domeniu aș vrea să lucrez. Departamentul în care activez cel mai mult este cel de prim ajutor.

Activitățile la care am participat:

Cursuri de prim-ajutor – am învățat, în principal, elemente de bază care ar putea fi de folos în unele situații critice.

Distribuții de alimente – un moment care m-a marcat a fost o discuție cu un tânăr în jurul vârstei de 30 de ani care avusese accident de motor. M-a făcut să realizez cât de importantă este fiecare zi și că ar trebui să mă bucur de tot ce mă înconjoară pentru ca le pot pierde într-o clipă.

Măsurarea tensiunii arteriale și a glicemiei – am dezvoltat abilitatea de a socializa.

Evenimente și activități de prim-ajutor: ”Balonul Copiilor 2019”, unde am avut ocazia să socializez cu copiii, să mă joc cu ei , făcându-le o bucurie; ”Simulare dezastre”, unde am învățat cum funcționează o echipă și cât de importantă este comunicarea; ”Sanitarii pricepuți”, am ajutat la organizarea concursului și i-am susținut pe micii salvatori.

Tabere: ”Tabăra internațională de la Solferino, Italia, 2019”. Am cunoscut voluntari din toată lumea, ne-am făcut prieteni și am învățat să lucrăm în echipă. La sfârșitul taberei, am mers, pe jos, 15 km, ca un omagiu adus lui Henri Dunant, fondatorul Societății de Cruce Roșie.

”Tabăra de apărare și supraviețuire “DANUBIUS” Călărași, 2019”. Am dobândit tehnici de salvare din apă, am învățat lucruri mai aprofundate de prim-ajutor.

Așadar, Crucea Roșie m-a făcut și mă face să mă simt în continuare ca într-o familie, un loc cald și plăcut . Mi-a arătat oportunități, m-a învățat lucruri noi și utile și mi-a arătat drumul pe care să îl urmez: medicina.

Larisa Dobroiu

Sunt Larisa Dobroiu, voluntar în cadrul departamentului de prim-ajutor – Crucea Roșie Sector 5. Am 17 ani și sunt elevă în clasa a 11-a, în Școala Centrală. 

Sunt voluntar Crucea Roșie de 3 ani jumătate, timp în care am avut plăcerea de a participa la foarte multe activități, atât din departamentul de prim- ajutor, cât și în cadrul programelor sociale și de educație pentru sănătate. M-am implicat și în echipa de organizare la nivel local, dar și național (2018- Sanitarii Pricepuți). Activitatea din cadrul Crucii Roșii m-a ajutat să îmi dezvolt capacitatea de a socializa și de a a lucra cu și într-un grup mare de persoane.

Activități și istoric voluntariat:

Banca de alimente și de medicamente:

Aceste proiecte m-au ajutat să văd cât de ușor este să ajuți cu puțin. De asemenea, am învățat să comunic cu oamenii, spre a reuși să promovez un proiect, pentru a ajunge la obiectivul propus.

Măsurarea tensiunii arteriale și a glicemiei:

În cadrul acestor activități mi-am însușit capacitatea de a socializa și de a comunica cu persoanele în vârstă.

Activități și evenimente de prim ajutor:

”Balonul copiilor 2019”, ”Sanitarii Pricepuți”, ”Simulari dezastre”, cursuri de prim-ajutor, cursuri de dezastre, ”ABC-păpușa mea este bolnavă”

În cadrul activităților de prim-ajutor am reușit să scap de obiceiul de a lucra individual și am înțeles importanța lucrului în echipă.

Tabere de formare și concursuri:

”DANUBIUS-Călărași- 2019”, ”Sanitarii Pricepuți 2017 și 2018”, ”Solferino 2019”.

Din punctul meu de vedere, tabere ne unesc pe toți într-o SOCIETATE și ne oferă șansa de a lucra în grupuri mai mari. De asemenea, exercițiile sunt mult mai complexe, iar experiența de a lucra cu atât de mulți oameni este minunată. Prin intermediul taberelor, voluntarii au șansa de a forma prietenii, fapt care ne face pe noi, voluntarii, să ne simțim într-un mediu sigur, prietenos: ne simțim ca într-o familie. Punctul cel mai important al taberelor, din punctul meu de vedere, este cantitatea de informație și de aptitudini pe care o dobândim într-un timp scurt: activitățile din cadrul lor sunt foarte bine organizate.

Cursuri de machiaj – leziuni realiste

Am participat la cursul de realizare a leziunilor realiste organizat de Sediul Central, iar apoi, echipa formată în urma cursului, a participat la exercițiul NATO de salvare și evacuare a victimelor, unde am realizat diferite leziuni pentru aproximativ 150 de persoane.